Otwarta kuchnia włoska Kraków

Nie możemy debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najpoprawniej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Włoska restauracja na Rynku Głównym   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby utworzyć swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, które Włosi mogli sobie wyhodować lub kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie podkreśla technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.